Mihut cel Dragut de la Autonom Sibiu
"Sunt un psiholog-teolog care inchiriaza masini." Asa se prezinta, in gluma, Mihail Pricop, director al agentiei Autonom din Sibiu, pe care o conduce inca de la infiintare, din 2007. Mihail este cunoscut de directori, prieteni si sefi ca "Mihut cel Dragut", cum aveam sa aflam de pe pagina Facebook, unde face furori intr-o poza in costum traditional.
Originar din Panciu, jud. Vrancea, Mihut a studiat mate-fizica in liceu, dar a fost olimpic la romana, apoi a urmat Facultatea de Teologie la Oradea si, in paralel, un an la Drept in Sibiu, pentru a absolvi apoi deopotriva psihologia si teologia. "Unii ma striga "popa" si stiu ca trebuie sa fiu atent cum ma comport. N-am exclus calea teologiei. Poate la batranete o urmez, daca imi vine mintea la cap", zice hatru.
Mihut are in subordine o echipa formata din sapte oameni, in agentiile Autonom din Sibiu si Deva. Ascultandu-l povestind despre munca lui de zi cu zi, ai zice ca e floare la ureche sa fii non-stop la dispozitia clientilor, ba sa-ti mai conduci si subalternii. Anima conversatia cu o gluma si o vorba de duh si parca iti transmite din energia lui aparent inepuizabila. Pentru el, munca si viata, in general, nu inseamna altceva decat o permanenta interactiune. Vorbeste engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, are mereu la indemana o colectie de expresii buna de descretit frunti, in mai multe limbi, si prefera comunicarea directa, nemijlocita de tehnologiile mai vechi sau mai noi.
"Reteta succesului, in munca si in orice altceva, este empatia".
Vorbeste cu nedisimulata mandrie si afectiune despre clientii Autonom – romani sau straini carora le-a devenit, in timp, prieten. De pilda, Giovani Rugeri, jurnalist italian care s-a indragostit atat de tare de Romania, incat promoveaza activ muzeul de icoane pe sticla de la Sibiel, pe care il considera unic in lume. Sau o familie de americani stabiliti in Romania, care apeleaza si acum la serviciile Autonom. Sau niste australieni, mama si fiu de 33 de ani, cu care a iesit la o bere de ziua lui si i-a invitat acasa la el ca sa le faca… o mamaliga. Ei inca ii mai trimit vederi si il invita in Australia, el planuieste sa-i viziteze candva. Sau… multi, multi altii.
Cand are timp, Mihut le face clientilor si un tur al orasului, iar celor fideli le preda intotdeauna masina personal numai pentru expresia de satisfactie pe care le-o citeste pe chipuri cand vad o fata familiara. Unii il suna chiar daca au nevoie de masina in alt oras.
Uneori, strainii vin cu asteptari negative: se asteapta sa-i furi, iar cand te comporti frumos si corect si faci ceva in plus, un serviciu cat de mic, au un soc cultural. De ce "ceva in plus"? Pentru ca acesta este ghidul de conduita pe care managerii Autonom l-au insuflat intregii echipe: "Vor sa facem cat mai bine si cat mai mult pentru client, sa fie totul perfect, sa ridicam constant standardul. [...] Desi am fost certat, niciodata n-am putut sa zic ca n-au dreptate. Sunt enervant de corecti."
Cum e Mihut insusi ca sef? La interviurile de angajare, le cere candidatilor sa spuna un banc, obligatoriu, fiindca viitorii angajati autonomi "musai trebuie sa aiba simtul umorului".
In concluzie, "un haos al creativitatii."
Mihut este gazda pentru calatori din toata lumea, membri ai unei comunitati online de couch-surfing, care declara la unison ca Mihut este "nebun in cel mai sanatos sens al cuvantului", pozitiv, amuzant, vorbaret si plin de energie. Din lipsa de timp, nu calatoreste si el, "dar cand ma fac mare, ma duc si eu, pe motor". Da, e pasionat de motociclism si de sporturi extreme – parasutism, planorism, bungee jumping, excursii montane, cat si de muzica, fotografie, literatura, poezie, teatru, film.
Viata lui e pasiune si comunicare, aventura si expresivitate, imaginatie si umor, la munca si pe plan personal. In concluzie, cum spune el insusi, "un haos al creativitatii." Mai multe despre el puteti cititi pe blogurile sale,http://mihutpanciu.blogspot.ro si http://mihutpanciu.wordpress.com.
Ce va recomanda Mihut sa vedeti in Sibiu si imprejurimi:
In Piata Mica, langa Podul Minciunilor, exista o crasma deschisa prin '90, unde va intampina negresit Don Titi, care isi saluta clientii si se poarta la fel cu toti de parca nu i-a vazut de o zi, un an sau niciodata. Priviti apusul de deasupra Pasajului Scarilor, unde se inalta catedrala de langa Liceul "Bruckenthal". Iar, daca vizitati orasul iarna, retineti ca puteti schia pe partiile de la Paltinis si Gura Raului.
Fie ca inchiriati o masina de pe www.autonom.ro sau veniti cu cea personala, mergeti si la Castelul Huniazilor, conduceti pe Transfagarasan si Transalpina si faceti un popas la Sighisoara – "un Sibiu mai concentrat".
In final, va lasam sa-i savurati accentul lui Mihut intr-un interviu video despre Autonom Sibiu:
http://www.youtube.com/watch?v=KILPuCMpbXc&feature=player_embedded